20 november 2023 - Artikel

Een écht groene speelplaats voor Kindcentrum Oda in Maastricht

Het schoolplein van Kindcentrum Oda in Maastricht kreeg een stevige make-over. Maar liefst 3.000 grijze tegels gingen voor en tijdens de herfstvakantie bij Kindcentrum Oda in Maastricht de container in. Je vindt er nu een heus speelbos, een plek om hutten te bouwen, nieuwe voetbalveldjes en moestuinbakken. Dat is niet alleen leuk én goed voor de kinderen; de wereld wordt er ook een stukje beter door. Niels Vranken werkt als intern begeleider bij Kindcentrum Oda. Hij legt uit hoe kinderdromen er werkelijkheid werden.

foto van speelplaats bij gebouw Kindcentrum Oda

Van droom naar ontwerp

Niels: “Het idee voor een groener schoolplein kwam van de kinderen. Zij wilden dat graag. Ze hebben toen tekeningen gemaakt van het schoolplein van hun dromen. We hebben hun ideeën en wenen voorgelegd aan ons schoolbestuur. Vervolgens hebben we aan het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) hulp gevraagd bij het vergroenen van ons plein.” 

Trots op het plein

Het CNME helpt namens Gemeente Maastricht scholen die een wens hebben om hun schoolplein aan te pakken met advies en uitvoering. Gemeente Maastricht zelf ondersteunt de plannen met geld. Ook MosaLira, de scholengemeenschap waar Kindcentrum Oda onder valt, betaalde mee, net zoals de provincie. Niels: “Nelle Driessen van het CNME heeft op basis van het beschikbare geld en de wensen van de kinderen een ontwerp gemaakt voor het nieuwe plein. We moesten wel officieel subsidie aanvragen. En dat was best wat werk. Maar het is het meer dan waard geweest. Ik ben écht trots op ons nieuwe plein.”

foto van 3 kinderen die in een perkje aan het werk zijn met planten

Spelen met meer fantasie

Een wroetspeelplek met zandgrond. Eetbaar groen voor kinderen én insecten. Een groene haag tussen de 2 voetbalveldjes. Klimbomen. “Op het nieuwe plein spelen de kinderen anders dan eerst”, vervolgt Niels zijn verhaal. “Ze spelen met meer fantasie. Ze betrekken bijvoorbeeld spullen uit de natuur zoals takjes en zand in hun spel. Ik zie kinderen die het lastig vinden zich in de klas te concentreren buiten opleven en opgaan in het werken in de tuin. Dat doet me serieus goed om te zien.”

Aan handjes geen tekort

Een mooi aangelegd nieuw groen schoolplein is 1 ding. Het groen en mooi houden vraagt nog iets anders. Niels: “Het CNME komt daarom op onze school lesgeven in tuinonderhoud. Want gras, planten en moestuinen hebben ook verzorging nodig. Ik verwacht dat we daarvoor aan handjes geen tekort hebben. Ik zie nu al genoeg kinderen die écht plezier hebben in het doen van deze klusjes.”

Maak ook werk van een groener schoolplein

Zet als ouder het onderwerp een groener schoolplein op de vergaderagenda van de school van je kinderen. Of als je bij een school werkt, neem eens vrijblijvend contact op met het CNME. Zij denken altijd graag me je mee. 

Meer informatie over Groene schoolpleinen vind je op de website van CNME.

Door: Frederique Pronk

Maastricht wil in 2040 een klimaatbestendige stad zijn. Meer groen, op schoolpleinen bijvoorbeeld, helpt de stad te verkoelen in hete zomers en water op te nemen bij hevige hoosbuien. De bomen en planten zorgen voor meer zuurstof en minder koolstofdioxide (CO2). Meer groen nodigt ook uit tot wandelen, fietsen, spelen en sporten. En het schept ruimte voor andere planten- en diersoorten in de stad. Maastricht wordt zo niet alleen klimaatbestendig, maar ook nog aangenamer om in te wonen, te werken en je vrije tijd te besteden. En leuker om in te leren.