Aangenaam gezelschap gezocht!

op 13 juli 2018 door George Seelen Buurtreporter

Naast dat ik (George Seelen) buurtreporter ben van Thuis in Maastricht, ben ik al geruime tijd administratieve vrijwilliger bij LEVANTOgroep Vrijwilligers Maastricht-Heuvelland (voorheen Stichting Horizon). Al ruim 25 jaar onder andere het maatjesproject voor mensen met een langdurige psychische kwetsbaarheid.

De coördinatoren van LEVANTOgroep en ik leerden elkaar kennen op een vrijwilligers informatiemarkt en dit bleek een goede match. Achter de schermen help ik een hand mee om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden goed geregeld zijn voor de ruim tachtig Maastrichtse maatjeskoppels en de wachtende Maastrichtse inwoners op een vrijwilliger. Mij leek het leuk om het verhaal vanuit de andere kant te bekijken en zo’n maatjeskoppel te interviewen. Wat beweegt een vrijwilliger om zich aan te melden als Maatje? Wat betekent het Maatje voor de deelnemer en vice versa?

Eropuit met z’n twee
Maatjes José en Lenie mocht ik interviewen over het hoe en waarom ze maatjes van elkaar zijn geworden. Het interview was, net als hun maatjescontact, heel gezellig en vooral vrolijk. José melde zich aan bij LEVANTOgroep Vrijwilligers omdat ze zich door haar psychische kwetsbaarheid eenzaam voelde en weinig zelfvertrouwen heeft om zelf sociale contacten aan te gaan. Ze had behoefte aan gezelschap met iemand van buiten de GGZ. Geen hulpverleners of lotgenoten contact maar gewoon een contact van mens tot mens. Lenie heeft zich vorig jaar opgegeven als vrijwilliger. Lenie is arbeidsongeschikt geraakt maar wilde ondanks dit gegeven graag klaarstaan voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Verlegen zitten om wat gezelschap of een luisterend oor of iemand om iets leuks mee te doen. De uitkeringsinstantie bracht haar in contact met LEVANTOgroep Vrijwilligers. En na een enthousiaste kennismaking met de organisatie besloot Lenie om Maatje te worden. José kreeg hierdoor na een hele lange tijd op de wachtlijst te hebben gestaan het goede nieuws dat er een passend maatje voor haar gevonden was.

José en Lenie werden de eerste keer met elkaar in contact gebracht door de coördinator van LEVANTOgroep Vrijwilligers door middel van een kennismakingsgesprek. En al snel bleken beide dames een aantal gedeelde interesses te hebben waardoor ze een leuke klik ervaren. Een keer per veertien dagen gaan ze er samen op uit. Lenie met de fiets, José met haar scootmobiel. Terrasjes pikken en samen winkelen, doen ze graag. Maar ook creatief bezig zijn, is bij slecht weer een graag gedane activiteit. Die ze te allen tijde samen in goed overleg uitkiezen.

Samen lachen
Hun grootste gemene deler is humor samen met een flinke dosis zelfspot. Ze lachen heel wat af met elkaar en om elkaar. En ondertussen is hun maatjescontact uitgegroeid tot een mooie vriendschap. Gelijkwaardigheid staat centraal. Elkaar accepteren zoals je bent met de leuke en minder leuke kanten. Begrip hebben voor elkaars kwetsbaarheid en rekening houden met elkaar. Het contact is voor hen beiden erg belangrijk geworden. Ze zien er steeds naar uit elkaar te ontmoeten en gezellig als vrouwen onder elkaar iets te ondernemen. Voor hen is het een vriendschap voor het leven geworden.

In iedere vriendschap is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dus mocht er tijdens hun contact een stukje ondersteuning nodig zijn dan kunnen ze altijd terugvallen op goede begeleiding vanuit LEVANTOgroep Vrijwilligers.

Ik vraag hen als laatste naar een leuke anekdote van hun contact. Unaniem vertellen de dames schaterend over hun autoritjes. Lenie die nog niet zo heel lang haar rijbewijs heeft brengt hen overal én nergens naar toe. In haar autootje hebben ze samen veel lol. Het kan maar zo zijn dat ze onderweg naar een winkelcentrum in Beek per ongeluk uitkomen in Valkenburg!

Word ook Maatje
Jose en Lenie gunnen iedereen zo’n fijn contact als dat van hen. En raden lezers aan die door hun psychische kwetsbaarheid eenzaam zijn en verlegen zitten om gezelschap of die er willen zijn voor een ander zich aan te melden bij LEVANTOgroep Vrijwilligers.

Wilt u ook zoals onze vele vrijwilligers iets betekenen voor een kwetsbare en eenzame medemens bij u in de buurt? Of wilt u meer informatie? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Marco of Cindy, coördinatoren van LEVANTO groep vrijwilligers Maastricht-Heuvelland.

Telefoon: 043-3621567
E-mail : vrijwilligerswerk@levantogroep.nl