22 april: March for Science – Manifestatie voor de waarheid 

op 20 april 2017 door Karin Somers TIM-verslaggever

De dag na de inauguratie van Donald Trump werd in Washington een Women’s March georganiseerd. Als snel ontstond het idee voor een March for Science op 22 april. Inmiddels doen over de hele wereld meer dan 500 steden mee. “Maastricht mag natuurlijk niet ontbreken. In tijden van ‘alternative facts’ is de wetenschap de bewaker van de waarheid en onze democratie” zegt Judith van Gorp, een van de organisatoren.

Pizza en wijn

Judith is research-scientist op de Brightlands Chemelot Campus (DSM) en woont in Scharn, Maastricht. “Toen mijn collega Jens Thies (Director Science & Innovation bij DSM) over de March for Science hoorde, werd hij meteen enthousiast. Tijdens een avondje pizza en wijn heeft hij mede-organisator Nathalie Ummels (Universiteit Maastricht) opgejut.” Het resultaat was duidelijk: “We gaan ervoor!”. Sophie Kells van de Universiteit Maastricht sloot aan en de organisatie was geboren.

“No Science, No Evidence, No Truth, No Democracy”

Dr. Katie Gibbs, Evidence for Democracy

Last minute 

Ze hadden nog zes weken voorbereidingstijd, want de datum was al bepaald. “22 april is Earth Day. Een betere dag om aandacht voor de wetenschap en de waarheid te vragen is er niet. Dus we moesten snel handelen.” In Amsterdam wordt ook een March for Science georganiseerd. “Maar het was meteen duidelijk dat we niet met z’n allen in bussen naar Amsterdam zouden gaan. Dat krijg je op Earth Day niet verkocht. Met alle Kennis-As ontwikkelingen, universiteiten en hogescholen, onderzoeksbedrijven en met Maastricht als bakermat van de moderne EU moest er juist in deze regio een sterk geluid komen voor de wetenschap en de democratie. Dus: we organiseren het hier, in Maastricht.”

Route

“Eerst zijn we naar de Gemeente gestapt. Daar waren ze erg behulpzaam en we kregen een ‘go’ voor onze plannen. Zaterdag verzamelen we vanaf 11.00 op Plein 1992. Daarna gaan we om 12.15 uur via de Servaasbrug via Het Bat naar het Stadspark en over de Hoge Burg lopen we weer terug naar Plein 1992. Aansluitend zijn hier drie lezingen, o.a. van Rianne Letschert, Rector Magnificus aan de Universiteit Maastricht. Dan zal het belang van de wetenschap voor onze democratie en samenleving nogmaals onderstreept worden. En het belang voor Europa.” Met 25 jaar Het Verdrag van Maastricht is Plein 1992 de perfecte plek.

Voor wie?

Maar wie lopen er zaterdag mee? “Iedereen is welkom, van 0 tot 100 jaar. We streven juist naar zoveel mogelijk diversiteit. De wetenschappers moeten uit hun ivoren toren komen en contact zoeken met iedereen. We proberen via de universiteit de studenten te bereiken, via scholen de kinderen en hun ouders.” Want naast lopen voor de wetenschap is er van alles te doen op 22 april. Mad Science laat kinderen op een leuke manier met wetenschap in aanraking komen. “We willen ze laten zien dat je altijd de ‘waaromvraag’ moet blijven stellen. Neem nooit iets klakkeloos aan. En natuurlijk is er silly putty en witte labjassen om mee te spelen. Ook voor de volwassenen met een jong hart.” lacht Judith. In het kader van Earth Day organiseren het Natuur Historisch Museum Maastricht en Centre Ceramique diverse tentoonstellingen. Het Continium organiseert een filmvoorstelling van ‘Down to Earth’. “Dus je kunt het perfect combineren met de March forScience!”

 

Foto: Indigo, Sirius en Aurora Mullikin zijn al klaar voor de March for Science!