Algemene redactie
31 augustus 2020

CNME viert haar jubileum met een natuur doe-dag

Dit jaar bestaat CNME Maastricht en regio 25 jaar en om dit te vieren organiseert deze groene organisatie diverse jubileumactiviteiten. Vandaag ben ik aanwezig bij een van deze activiteiten, namelijk de natuur doe-dag binnen de CNME Natuurtuinen Jekerdal. Bij binnenkomst loop je langs een stand met vrijwilligers die zorg dragen voor de coronaregistratie en voor een warm onthaal. Ik ontvang een overzichtelijk programma. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in een activiteit, schrijven zich in bij de infostand. Het programma is zeer uiteenlopend en is zeer inspirerend voor jong en oud.

Door: Frederique Pronk

Ik maak een rondje over het terrein en loop Peter Alblas tegen het lijf. Hij verzorgt de workshop “Wat eet een uil? Braakballen pluizen!” Het is een leuke activiteit waarbij de kinderen hopelijk kleine botjes vinden. Je gaat eigenlijk op zoek naar natuurschatten. Peter vertelt dat deze braakballen van de kerkuil komen. Doordat de maagsappen van dit beestje niet al te sterk zijn kun je restanten van kleine beestjes vinden. Wat de kinderen nu al gevonden hebben, zijn restanten van de spitsmuis, woelmuis en misschien zelfs van een woelrat.

Verderop vind ik de stand onderwijswerkplaats. Bij de onderwijswerkplaats bij Natuurtuinen Jekerdal kunnen scholen en andere organisaties leskisten, boeken, lesbrieven, posters, dvd’s en lesmaterialen lenen. Giel Gense vertelt me dat er lespakketten bestaan voor diverse doelgroepen. Voor elke schoolgroep bestaat er wel een leuk educatief lespakket. Ook mogen universiteiten, bijzonder onderwijs, kleuteronderwijs, clubs en particulieren gebruik maken van deze pakketten. Op woensdag en donderdag kunnen geïnteresseerden spontaan langskomen tussen 14:00u en 16:45u. Voor meer informatie zie Natuur- en milieueducatie.

Als ik weer iets verder loop, zie ik een aantal kinderen knutselen met afval. Ik spreek Maartje Meessen en Carole van der Put aan die vanuit CNME een #pickitup activiteit uitvoeren. Deze “Knutselen met afval” activiteit is er om te laten zien dat afval een tweede bestaan kan krijgen. #PickItUp gaat actief aan de slag met het ondersteunen van scholen bij het schoonhouden van de omgeving en schoolroutes en het aanbieden van lesmateriaal over zwerfafval. Maartje en Carole geven aan dat het enorm leuk is om te doen en dat er via dit project enorm veel bewustzijn ontstaat bij de kinderen. Kinderen weten over het algemeen al heel veel over de afvalproblematiek, maar ondanks dat verbazen of schrikken ze ook vaak over wat ze nog niet wisten.

Aangrenzend aan een klein vijvertje, zie ik een aantal kinderen actief turen in een binoculair. Ik ben aangekomen bij de activiteit “Waterdiertjes zoeken”. John Steijns begeleidt deze activiteit. Ik zie dat John zich evenveel kan verwonderen als de kinderen zelf. Hij vertelt dat er een nieuwe wereld voor je open gaat als je beestjes via de binoculair ontdekt. De kinderen mogen in de vijver een bakje vullen met water en daarna op avontuur gaan. Via een zoekkaart kunnen ze dan kijken welke beestjes ze hebben gevonden. Uiteraard brengen de kinderen na deze ontdekkingstocht het water weer terug naar de vijver.

Ik zie ook een stand staan van Jong Leren Eten Limburg. Jong Leren Eten wil zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten rondom voedsel/voeding met als uiteindelijk doel dat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Hanneke Philipsen geeft vandaag een workshop met het thema “Gezonde hapjes maken”.

Raf Boelen is kinderen aan het begeleiden in een tractor. De kinderen hebben uitzicht over een kudde schapen die heerlijk staan te grazen. Raf geeft uitleg over de vragen die hij krijgt over de kudde schapen die dienen als natuurbeheer.

Ik moet nu iets verder het veld in lopen om aan te komen bij de stand Veldlessen aan de Grensmaas.

In samenwerking met Ark Natuurontwikkeling verzorgt CNME educatieve buitenlessen aan de Grensmaas over de bijzondere riviernatuur. Ouders met kinderen zijn geïnteresseerd in wat Josien van Boekel te vertellen heeft over de vondsten die hier tentoongesteld worden. In de zomermaanden worden er avontuurlijke struintochten voor kinderen vanaf 8 jaar en hun ouders georganiseerd. Samen met een gids kun je dan op pad gaan om de natuur te ontdekken en beleven. Voor meer informatie zie Familiestruintocht langs de Grensmaas.

Wat een feestelijk programma hebben ze ervan gemaakt bij CNME. Ik heb maar 7 van de 17 activiteiten bekeken en ben nu al onder de indruk. De mensen die werkzaam of vrijwilliger zijn voor CNME zijn enthousiast en weten met passie hun boodschap over te brengen. De opkomst is groots maar gelukkig is er veel plek binnen deze locatie, waardoor het er heel relaxed aanvoelt. Ik vind het jammer dat mijn eigen kinderen zich inmiddels te groot vinden voor dit mooie aanbod. Ik ga in ieder geval met een kinderlijke blijheid naar huis en heb weer een mooie leerzame ervaring erbij.

Gedurende dit jaar geeft CNME een aantal activiteiten ter ere van “25 jaar CNME”. Houd de website van CNME in de gaten voor de Jubileumactiviteiten.

 

 Lees ook