Hans Moleman
TIM-verslaggever 15 augustus 2020

Heel koel, in tropisch Maastricht

De koelste plek van Maastricht tijdens de heetste week in de historie? Kenners van de stad weten dat je dan het best je toevlucht kunt nemen tot de grotten van de stad. Zoals de Zonneberggrot in de Pietersberg.

Waar kan een mens in tropisch Maastricht nog duurzame verkoeling vinden? Je kunt natuurlijk uren in de airco-frisse gangpaden van een supermarkt gaan ronddwalen, maar fijn is anders.

De beste verkoeling in de warmste week ooit tref je onder de grond: in de grotten van de Pietersberg.

Slavante

Het zorgt voor opvallende drukte bij Maastricht Underground, blijkt dezer dagen. Praktisch alle dagelijkse wandelingen zijn volgeboekt. Zowel bij Fort Sint Pieter, waar de excursies door de Grotten Noord van start gaan, als bij de uitspanning Slavante waar de afdaling begint naar het labyrint van de Zonneberg.

De drukte komt ook omdat op de grotwandelingen vanwege corona minder volk mee mag. De maximale groepsomvang is ingekrompen van 40 tot 18 mensen, en afstand houden tot elkaar en de gids is verplicht.

Bezweet

“We dachten, wat kunnen we doen op weer zo’n warme dag”, zegt een vrouw uit de kop van Noord-Holland. Ze is samen met haar man een paar dagen in Maastricht, op de terugweg van vakantie in Frankrijk. “Dus gaan we nu de grotten in, lekker koel”.

Ze zitten er nog wat bezweet bij, op het zijterras van Slavante, want ze zijn net in de volle hitte de berg op gelopen. In korte broek en t-shirt -maar ze hebben ook warme vesten bij zich. “Ik ben al eens eerder in zo een grot geweest, ik weet dat je het er behoorlijk koud kan krijgen.”

Rillingen

Dat klopt, zegt grottengids Martha, die met een stevige jas aan de nieuwe groep wandelaars verwelkomt voor de volgende rondleiding.

Ondergronds in de Zonneberg is het nu, hartje tropische zomer, zo’n 11 graden. Dat is in het begin lekker als je uit een buitenlucht van 35 graden komt, maar na een half uurtje krijg je rillingen en verlang je naar een warme trui.

Nachtwacht

De ondergrondse wandelingen duren een uur -of zelfs anderhalf uur indien het arrangement inclusief bewondering van de inmiddels beroemde ondergrondse Nachtwacht-replica is. Dan krijgt je het echt koud, in korte broek en t-shirt.

Niet alle grotbezoekers lijken het advies om iets warms bij de hand te hebben ter harte te hebben genomen. ‘Dat wordt klappertanden straks’, meldt een gezin uit Utrecht vrolijk.

Machtig

Het weerhoudt menigeen er niet van na terugkeer uit de berg op het terras van Slavante een ijskoude versnapering te bestellen. Zoals het Grottenbier dat als speciale drank op de kaart staat. Het komt overigens niet uit Maastricht, maar helemaal uit de kazematten van Ieper in West-Vlaanderen.

Twee gangenstelsels in de Sint Pietersberg zijn voor het publiek open. In totaal kende de machtigste berg van Nederland ooit meer dan tweehonderd kilometer door de mens gegraven gangen. Daarvan is nu nog een goede tachtig kilometer over.

Blokbreker

Professionele gidsen van Maastricht Underground nemen bezoekers mee naar grotten en gangen waar namen en tekeningen opduiken van mensen die hier honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Hun zware arbeid: bouwmateriaal uit de berg te hakken.

Zowel de ‘blokbrekers’ als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden. Eeuwenlang hebben Maastrichtenaren -met hun waardevolle bezittingen- in tijden van oorlog ook een veilig heenkomen weten te vinden in het onderaardse doolhof.

Meer over koele grotwandelingen:

https://www.exploremaastricht.nl/maastricht-underground

 Lees ook