Jenneke van Genechten
TIM-verslaggever 8 januari 2020

100 jaar Wittevrouwenveld gevat in één jubileumboek

Feest in Wittevrouwenveld: de Maastrichtse buurt bestaat een volle eeuw. In deze eeuw hebben verschillende generaties de wijk bewoond, verschillende families er hun thuis van gemaakt en verschillende geschiedenissen zich ontrold. Annie van de Put (73) en Fred Limpens (77) bundelden de hoogtepunten van al deze verhalen in hun boek Herinneringen aan Wittevrouwenveld, waarvan de burgemeester op 12 januari het eerste exemplaar in ontvangst mag nemen.

Sinds 1964 is Annie van de Put een trotse Vrouwenvelder. Deze verbondenheid met haar buurt uit zich in haar vrijwilligerswerk: tot december 2019 lag de productie van de buurtkrant in haar kundige handen. Daarnaast helpt ze andere Vrouwenvelders wekelijks om digitaal wegwijs te worden in het project Senior meet Student. Het idee om een boek over Wittevrouwenveld te schrijven begon met een fototentoonstelling, geïnitieerd door Manon Pachen van Trajekt. Vol enthousiasme sloot Annie zich aan voor een reeks van vier exposities vol historische foto’s uit de buurt. “Het was een gouden greep,” glundert Annie.

Een hechte samenwerking

De betrokkenheid van musicus en co-auteur Fred Limpens maakte het mogelijk om van de tentoonstelling het startpunt te maken voor een boek. Naar aanleiding van de expositie nam de in Wittevrouwenveld geboren Weertenaar contact op met Annie. “Hij maakte mij meteen blij met de zin ‘mooi, mooi, mooi, maar bij deze foto’s horen meer teksten en meer namen’. Dat wilde ik ook graag, maar tot dan toe vond ik daar geen tijd en medewerking voor. Dankzij Fred dus wel!” De tijd hebben ze goed benut: in acht jaar verzamelden Annie en Fred de familiegeschiedenissen van honderd jaar Wittevrouwenveld. Het honderdjarig bestaan was een mooie aanleiding om die geschiedenissen eindelijk aan de wereld te tonen.

“De deelnemende families moeten fotomateriaal hebben, en er moet nog minstens één familielid in Wittevrouwenveld wonen”

Medewerking van de Vrouwenveldse families

De buurt Wittevrouwenveld leent zich met zijn hechte gemeenschap en rijke verenigingsleven uitstekend voor een boek vol verhalen. “We hebben hier winkels, kappers, een dokter, een fysio, alles wat je nodig hebt bij de hand en in de buurt.” Het boek is geen stamboomboek en encyclopedie, maar een boek vol levensverhalen, die Annie en Fred bij de families zelf hebben opgehaald naar aanleiding van beeldmateriaal en de bijbehorende achtergronden. De schitterend gerestaureerde foto’s, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud zijn, brengen het Wittevrouwenveld van vroeger naar de lezer van nu. “De deelnemende families moeten fotomateriaal hebben, en er moet nog minstens één familielid in Wittevrouwenveld wonen,” verklaart Annie de selectie. “Bovendien moeten alle familieleden willen meewerken.” In sommige gevallen verrasten de families de auteurs zelf. “Dan vindt een familielid een doos met foto’s op zolder en komen er via speurneus Fred nieuwe gegevens tevoorschijn: een bruiloft over zee, een overleden zoontje van vroege voorvaderen en ga zo maar door.”

Verhalen in overvloed

Annie en Fred zijn nog niet bezig met een volgend boek in de reeks. “Er is nog genoeg stof en er zijn nog genoeg families om over te schrijven, maar dat laten we graag aan de volgende generaties over,” zegt Annie. “Fred en ik tellen samen honderdvijftig jaar. Wij hebben ons best gedaan en we zijn apentrots op dit boekwerk.” Wel hoopt Annie dat opvolgers verder gaan waar zij en Fred gebleven zijn. Vooralsnog is het echter vooral een kwestie van genieten van het eindresultaat en de bijbehorende feestelijkheden. “Het wordt een feestelijke nieuwjaarsreceptie in het kader van verbinding tussen Wittevrouwenveld en Wyckerveld. Het is ons een grote eer dat de burgemeester het eerste boek in ontvangst komt nemen.

 

Tekst: Jenneke van Genechten en Marieke UiterwaalLees ook